Friday, 28 October 2016

A little smile! :)

Posted by MisDiarios at 20:32
yihaaaa~ Assalamualaikum geng geng semua. Amacam kehidupan? ada baik? Aku sekarang ada kat umah. Malam ni nanti ada event family untuk anak fruit. Aku sangatlah sendu sekarang ni. Dari tadi aku asik lipat baju, sapu habuk dan mengelap perabut dengan antiseptik. Helo? Helo? geng jb takde sape ke yang nak ajak aku merempit. Aku is bosan right now ya know.... phewww. *sambil ludah tanda gangster. Wkwkwk intro je dah nak marketkan diri sendiri. Aku klentong je sebenarnye. Masa aku kemas kemas semua ade ah aku godam facebook kawan aku tapi malangnya facebook lembs dan hang secara tetiba. Ini telah membantutkan rancangan aku. Aku rasa cam nak jumpa Mark Zukerberg je nak luahkan kekecewaan aku terhadap facebook yang semakin lembap dan boshann~ 

Semua orang busy buat persiapan untuk malam ni. Tetiba~ 

"Tolong buatkan air plisss"

"Air ape?"

"Sirap bandung letak soda pliss"

"Yelaaa.." *banyak cekadak pula

Aku pergi dapur kengkonon nak bancuh air sirap bandung campur soda. Aku rasa macam cindarella. Bila ada majlis ke apa-apa akulah yang paling buruk. Aku rasa ah. Aku kena cuci periuk, bungkus makanan untuk tetamu. Aku rasa sebab tu ah bila tiba majlis besar camni aku still tak jumpa jodoh lagi even orang cakap big occasion, time ni la cari jodoh. duhhhh! whatever! aku rasa sorang je kot yang cakap statement macam ni kat aku.wkwkwwkk. Lepas 10 minit cam tu aku gi living hall. "Gula kat mana ek?"

"Laaa mana lah tahu.. Sebab tengok pun dah manis anak dara sorang ni" 

wkwkwkwk. Tetiba kembang :3 

Ohya lately ni yang berlaku dekat sekeliling aku adalah masalah persahabatan. Kita selalu cari sebab kenapa Allah ciptakan pertemuan kalau akhirnya nanti tetap perpisahan. Tapi kita selalu lupa yang sebenarnya perpisahan ni tak lama. Sebabnya kita masih ada hidup yang kedua. Moga-moga kite bertemu di syurga. Sebab tu pentingnya menjadi atau cari kawan yang baik. Sebenarnya dalam persahabatan ni kita selalu kecewa sebab kita sandarkan harapan pada manusia. Dan bila yang kita harapkan tu kita tak dapat maka mulalah rasa kecewa. I have been in such situation. Friendship ni subjektif maka apa yang aku tulis ni adalah dari sudut pandangan aku sebab ni kan blog aku. Takkan aku nak tulis dari sudut pandangan Mak Kiah pula. Dan lagi, Dia takkan susun pertemuan kita ni saja-saja. Aku tak pelik lagi kalau dulu kita rapat and now biasa biasa je. Sebab yang aku cari bukan kawan yang happy-happy je. Duhh~ this is typical. Sebabnya kita ni suka menilai manusia. Kita buat macam semua orang ada price tag. Orang tu tarik muka kau mula lah nak menyampah. Kau tak tahu mungkin dia ada masalah negara ke apa. Orang tu jumpa ular share dekat kau dia takut jumpa ular kau dengar endah tak endah pastu balas "Emm takpe ular je pun.." Dan bila kau dapat respon yang tak memuaskan hati sebab sikap kau, pandai pulak kau nak emo ek. Boshann do kau~ 

Hati manusia ni Allah yang pegang. Jadi jangan kecewa kalau persahabatan kau dibalas tuba. Kalau kau dah jadi baik, dah buat baik tapi still orang tak puas hati dan pertikaikan kau itu ini. Relax man.. Sebabnya Allah tak pernah buta dalam menilai kau walau seinci. 

Im smiling while writing this!

 because...

 im wearing the smile you gave me =) 

who? 

Youu la yang tengah baca ni.. 


Image result for cute moving pictures tumblr


*thank you for reading*






38 comments:

  1. Inspiring
    Kekadang kalau aku rase sedih aku baca blog kau ni MD oiii

    ReplyDelete
  2. I had been through the experience of losing a good friend to a completely stranger. but she and our sweet memory will remain in my memory, forever. :')

    ReplyDelete
  3. MD ade jugak ah jenis kawan yg aku jumpe kepala angin. Dah lelame aku bla malas nak layan

    ReplyDelete
  4. sweet entry .tersenyum bila baca =)

    ReplyDelete
  5. MD why you love sad thing

    ReplyDelete
  6. biase la anak dara kene duk dapur..hehe

    ReplyDelete
  7. kengkadang jeles gak tengok orang yang naturally friendly ni. Senang betul depa buat kawan.

    ReplyDelete
  8. jodoh ni dtg bile kite dah ready. insyaallahh.

    pasal bkawan, rase nye sume pon cmtu dear. ups and downs. sume ni lessons in life. yg penting kite kene hepi!!! hiks

    ReplyDelete
  9. nice ... sedap x soda bandung tu ?? awat bubuh gula bkn susu pekat ke ...hehee

    akak pun 2 kali dah masuk ... tp tak best panas le ...

    ReplyDelete
  10. hati org ni, kita x blh jangka. macam hati kita juga. kadang kita tau apa yg kita mau, kadang2 x tau. sampai kadang2 memang rasa, Allah ja yg tau apa dlm hati kita :)

    ReplyDelete
  11. baca baca sambil ketawa sendiri, apalagi tentang persahabatan yang mesti berpisah, padahal hati ini udah jatuh cintrong wkwk..

    ReplyDelete
  12. dik, awak johor kt mana? akak pun asal johor tp ddk kl

    sesekali jd cinderella ok jgk tuh, mana tau dpt kawin anak raja

    ReplyDelete
  13. hahaha.. bukan senyum tp tergelak. hati manusia ni bkn jenis permenant. jd hati2 dlm berkawan :)

    nak air sikit. mesti sedap

    ReplyDelete
  14. Sis JM pun senyum taip komen ni

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. I like your profile photo.

    Nanti saya baca cerita a little smile.

    ReplyDelete
  17. sweet entry lorh.. semanis tuan blog maybe? eh..gula mana gula.. (sambil angkat kening gaye2 akak ziana)

    ReplyDelete
  18. akak dulu pun masa bujang memang busy dik. dah kawen lagi bertambah2 busy :)

    ReplyDelete
  19. ada ciri-ciri isteri mithali, boleh kawin dah ni

    ReplyDelete
  20. Hi, dik!

    Lama nak tinggal jejak kasih kat sini tapi tak berkesempatan. Hari ni baru sempat ^_^ 'Cinderella' apa kabonya? Mana mungkin Cinderella boleh merempit. Tak shopanlah. Hahaha!

    Bab jodoh tu ketentuan-Nya. Sampai masa nanti adalah. Belum sampai masa, tunggu ajelah dengan penuh kesabaran di dada katanya ^_^

    Bab kawan-kawan tu, memang beruntunglah kalau kita ada sahabat yang susah senang bersama. Takdalah senang bersama, susah kita kena bawa diri sensorang!

    ReplyDelete
  21. I'm so happy for giving you a smile. You're such a nice person =D

    ReplyDelete
  22. Berkawan biar beribu, berkasih biarlah satu.

    ReplyDelete
  23. I'm also smiling when reading this. Maybe because I'm also wearing the smile you give me! ;)

    ReplyDelete
  24. Setuju. Kawan datang dan pergi. Apa yang penting bila kita jadi kawan. Jadi kawan yang baik... walaupun di balas tidak baik. semoga kita semua berjumpa kawan yg baik baik

    ReplyDelete
  25. You are spreading the smile to your readers :D

    ReplyDelete
  26. Saya dah baca. Tiba2 kembang

    ReplyDelete
  27. Hati manusia, Allah yg pegang. Mek suka tu :)

    ReplyDelete

 

Mis Diarios Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea