A Journey! - Mis Diarios

Tuesday, 27 September 2016

A Journey!

Assalamualaikum!

Aku keluar dari kelas bagaikan petir. Selepas berbabai dengan semua, mata terjeling jam tangan. Ahhhh. Anak panah pantas bergerak menunjukkan jam 3 petang dan aku still tak solat zuhur lagi. Maka lajulah aku melangkahkan kaki menuju ke surau perempuan tingkat 3.

'Mannnnn am nervous! Test dah nak dekat. Presentation tengah tunggu turn untuk dibentangkan. Praktikal test lagi. -,-'

'That's a mental torture.. '

Eee malaslah aku nak bermonolog dengan diri sendiri. Kekadang cakap dengan diri sendiri pun macam tengah cakap dengan someone je. Jangan cakap aku ada saka pulak.wkwkwkkwk.

Setelah solat aku duduk termenung sendiri. Tetiba terdengar ada orang tengah usrah dekat belakang aku. Aku duduk tak jauh. Tak rasa nak menjauh dan tak pula rasa nak mendekat. Telinga aku tekun memicingkan ke arah pemberi ceramah dalam kelompok usrah. Bagaikan ditelan ketenangan aku seolah khusyuk mendengar kata kata indah yang pernah dibaitkan Ibnu Qayyim.

"Hati yang mati, yang tak pernah kenal siapa tuhannya, yang merasa lapang dalam melakukan dosa, yang membenci atau mencinta kerana menurut hawa nafsu.." "Jadi, berhati hatilah dengan hati"

Berkerut dahi aku. Involuntary action mengambil alih kuasa tubuh badan untuk melakukan tindakan di bawah sedar. Pantas aku angguk tanda faham. 

"Tetap lah merendah diri dan jangan sangka kejayaan itu sesuatu yang datang tanpa bantuan tuhanmu"


hummmm. Kalam ilmu ulama selalunya benar sekali..


"Bersyukurlah ketika diberi nikmat dan istighfarlah kerana istighfar itu pembuka kepada segala kemudahan dan kesenangan"

Baik! 

"Keadaan hati yang sakit itu adalah seperti hati yang hidup namun hidupnya berada di dalam kecacatan. Selalu tak kena dan jauh dari sempurna" 

Aku bingkas bangun keluar dari saf hadapan. Cuba bagi ruang pada orang lain yang nak solat di saf paling depan. Lepas sidai telekung, aku keluar dan turun bawah dengan menggunakan tangga belah kiri surau. 'Ehhh tu kan..' 

"Assalamualaikum..." *Dia menyapa

"Alaykum salam. Yo! ape sunbei buat kat sini?" 

"Nothing! I oftenly see you in the library alone I think" *smile 

"Emmmmm..." *Ehh dia nampak aku gi library? 

"Okay ex junior. Today is my last class. See you on my convocation day" *double smile =D =D 
Terus berlalu pergi tinggalkan aku dalam keadaan terpinga pinga. Sebelum pergi sempat tinggalkan aku hamparan nota kecil. Meliar mata aku membelek sambil tersenyum. Bukan sebab in love ke ape tapi tekejut. Even lain sekolah dulu tapi aku respect dia as senior high school aku. Dan di bawah langit tuhan, di atas tanah usyuk usyuk(nama chancellor uni aku) kami berjumpa. Membaca pada helaian nota tersebut

.........
...........
.........


Zaidan Harif
International Medical School 
017-xxxxxxxx
p/s: See you on my convo day small girl with big heart!

Elehh...aku ni small sangat ke? Yang part big heart tu aku setuju ah. Tapi aku rasa home coming fiesta lama lagi. Nanti nanti jelah aku pikir nak gi ke tidak. 


Image result for moving islamic cartoon picture tumblr

*thank you for reading*














29 comments:

  1. wahh..mcm dlm novel..good luck!!

    ReplyDelete
  2. sebenarnya.. saya x jumpa cari tempat nk follow.. hehe...



    jom jenguk sini ya.. hehe

    ReplyDelete
  3. Pick up line la MD . Cheesy weh. Romantik gak kau ni baik kau tulis novel aku rasa hehehe

    ReplyDelete
  4. Hati tu dah confirm berbunga-bunga kan seperti mana gembiranya katon budak kat bawah tu.. pergi lah, jangan tak pergi ^_^

    ReplyDelete
  5. Ada sebuah pengharapan telah diletakkan
    Jika tak ada halangan sebaiknya pergilah masa convo tu
    Sekurang-kurangnya meraikan kejayaan yg diraih tu.

    ReplyDelete
  6. wahh.. sweetnyaa. nti share time convo tu pulak. hihi

    ReplyDelete
  7. Wah! dapat nota dari abg senior.
    Suka ke tidak tu?

    ReplyDelete
  8. Merajuk pun boleh buat ht mati walaupun jiwa masih hidup...

    Sweet sgt...rasa macam di awang..awangan..hehehe..

    ReplyDelete
  9. Merajuk pun boleh buat ht mati walaupun jiwa masih hidup...

    Sweet sgt...rasa macam di awang..awangan..hehehe..

    ReplyDelete
  10. cerita betul ke cerita tak betul ni. hahaha

    apesal comel sangat

    ReplyDelete
  11. salam dear.

    auntie rasa macam baca novel lak bila baca yr N3.

    ReplyDelete
  12. Assallammuallaikum..salam ukhuwah.

    ReplyDelete
  13. gudluck syg., hahar2

    salam maal hijrah., ;)

    ReplyDelete
  14. gudluck dear ! n salam maal hijrah
    haaa dh bg no fon tu :)

    ReplyDelete
  15. mcm cinta nak brputik je tu dik..tp.mcm sweetlah story ni..mcm dlm.novel cinta..keep on writing ya..akk nak tahu kesudahannya..hehe

    ReplyDelete
  16. Wahhh dik, ni mst ade smbungan cite ni. Silap silap sampai ke next level ni :)

    ReplyDelete
  17. Menarik coretannya tu..cintai Dia SEGENAP JIWA RAGA

    ReplyDelete

  18. If you’re going to strap on the same fake watchesevery day, it needs to look good with both your Tuesday suit and your Sunday t-shirt, but you don’t want it to be boring. You don’t have to spend five figures to get a great breitling replica.Theklockor kopior Globemaster ($120) handles all situations effortlessly and is packed with technology like a totally anti-magnetic movement and a more accurate and durable co-axial escapement,you’ll notice the seconds hand seems to tick like on a quartz
    rolex replica, but this rolex replicais because of a special gear-and-spring system inside that gives it the so-called “deadbeat seconds” for more precise timekeeping.As the brand’s iconic omega repliqueindividual product, admirable adroitness and absolute kelly 35cm demonstrates what both central and outside.
    Buy Cheap air max
    online.



    ReplyDelete