Friday, 25 November 2016

Hari ni!

Posted by MisDiarios at 04:17 43 comments
Jam lonceng berbunyi menandakan waktu subuh dah masuk. Azan jelas berkumandang di cuping telinga. Sejuk benar pagi ni rasa. Condition yang sangat perfect untuk sambung tidur. Maka saat ini pilihan terletak di tangan aku sama ada nafsu yang aku pilih atau menyahut seruan menuju kejayaan. Pantas aku tutup suis kipas, lipat selimut dan kemas tempat tidur. Terpisat pisat aku menggosok mata yang masih lagi mengantuk. Mendayu dayu azan pagi ni. Aku berjalan meraba- raba mencari suis lampu. Jangan ingat aku meraba benda lain pulak eh. 

~~~~~~~~~~~~~

Satu persatu baju dalam almari aku belek. Confuse. Rasa macam takde baju. By the way ni lah syndrome perempuan ye walaupun baju banyak cam robok ni nak meletup tapi still rasa takde baju. Aku lah tu. Tapi.. emm lantaklah pakai je la pape pun. Maka aku pun merembat jubah kaler nude dgn printed shawl. Wait! What? Shawl? Perghh gile ah aku pakai shawl seh.

Tepat pukul 8 pagi aku dengan mai sampai dekat mamak. Memang plan nak breakfast roti canai pagi ni. So dengan semangat aku panggil ah mamak tu sebab nak order

Aku: Aci nak order

Mai: Bukan aci,  'Ane' la

Aku: wkwkwk

Mai: Aci tu bukan nenek ke

Aku: wkwkwk alamak...


Lepas guru tamil aku sampai iaitu Rav, aku tinggal lagi sikit je untuk menyelesaikan roti canai telur yang aku order~

Jarum jam menunjukkan pukul 9.31. Aku, Didi, Rav and Mai sudah terpacak di perkarangan hospital shah alam. Ehh dan lagi satu Nash! Sorry tertinggal pulak. Hari ni kitorang ada hospital visit mainly dekat pathology department. So yes mestilah best kan science officer dia sporting and friendly gilos. Tanye ah pape semua dia jawab. Tapi jangan ah tanye dia ada anak berapa eh. Soalan takde kena mengena takleh tanya. Hanya yang berkaitan je boleh. Aku dan geng mendengar dengan begitu tekun sekali. Sampai la dia explain pasal auto machine semua. Tetibe aku angkat tangan sebab nak tanya soalan.

Science officer: Ye silakan

Aku: Kalau machine kat path department tak function takleh buat keja so cuti lah kan

Science officer dan kengkawan: *Memandang aku dengan pandangan krik krik

'Aik salah tanya ke'. Aku bercakap dalam hati. Tetibe dorang sume macam gelak besar cuma aku je yang macam like seriusly aku memang nak tahu kot. 

Lepas science officer tu jauh dari kumpulan kitorang~

Jan jan: perghh nini memang legend ah. Machine tak function leh dapat cuti. Wkwkwk

Aku: uhukkk uhukkkk..

Overally hari ni sangat menyeronokkan. Yela dahlah dapat tengok secara langsung MLT smear fresh sputum daripada patient yang suspected ada Tuberculosis infection. Sputum dia siap berdarah lagi weh. Then, lepas je balik dari hospital, agak terkejar kejar nak pergi usrah. Yang paling bermakna lagi bila Didi join the usrah. Alhamdulillah dapat ilmu dunia(masa kat hospital) dan dapat ilmu akhirat yakni masa usrah.

Kau tahu, mencari kawan yang baik itu penting. Tapi amat sedikit yang sedar bahawa menjadi kawan yang baik itu jauh lebih penting. Maka saat ini aku sebenarnya sedang berlawan dengan diri sendiri. Aku tahu jalan ni bukan mudah tapi hey syurga tu kan bukan murah. Tapi hakikatnya cukup sekadar kau tahu bahawa jika kau mahukan teman cukup lah Al-Quran sebagai peneman. Dan jika kau ingin tahu siapa musuh mu maka haruslah kau sedar bahawa nafsu itu seteru yang nyata. 

Saat ini jika kau terdetik seolah dunia sekeliling pergi menjauh atau seperti membuang, maka cukuplah kau tahu bahawa dunia ini satu hari akan binasa. Tidak ada lagi yang ditinggalkan. 

Image result for moving cute islamic tumblr picture



*thank you for reading*

Tuesday, 15 November 2016

Wonderful weekend!

Posted by MisDiarios at 04:09 37 comments
Aku menutup tudung periuk dengan perlahan-lahan. Wap panas telah menyebabkan cermin mata aku kabur bagaikan kabus di perbukitan. Bau asam pedas semerbak menusuk sehingga menjadikan aku kelaparan yakmat. Pukul 11.30 pagi lagi aku dah siap masak lauk untuk lunch. Aku sejenis yang suka masak lauk tengah hari awal-awal so that aku dan family boleh makan tengah hari on time pukul 12 barulah namanya makan tengah hari! Tengah masak aku pasang lagu cam biase ah lagu justin timberlake baru ade feel nak masak an. Tapi tetibe mak aku masuk dapur tukar channel ceramah ustad Nouman Ali Khan. Maka tetibe rasa nak bertaubat. Mak aku bile masuk bab keje umah dia memang perfectionist. Cair ear wax aku dengar statement terbakar dari mak. Tidak semena-mena "Heyyyy ni apasal potong bawang camni? Potong bebetul." *Ton suare tinggi

Selang 5 minit~

"Anak dara buat keje biar kemas!"

"Ni potong sayur senget senget ni camne ni?!"

Wkwkwkwk. Tapi aku kan sejenis yang hidup dalam dunia sendiri. Mak aku cakap camne pun memang la aku dengar tapi sebenarnye minda aku sedang berada di petala ke berapa tah. Aku rasa cam aku tengah kat dalam spa. Ada orang massage sambil melumurkan mask sejuk untuk menyental segala daki yang ada. Selain daripada tu, di saat orang semua update dengan twidder, facebook and tah pape lagi aku pulak sibuk berbloggging syok sendiri update pasal diri sendiri. wkwkwkwk. Takpun busy dengan game T_T 
Tapi pesan mak, aku mestilah ingat bahawa orang perempuan ni memang lah IQ kena tinggi supaya tak dibongokkan tapi dalam masa yang sama kenalah ada kemahiran tambahan like memasak, mengemas semua. Tak semestinya untuk orang yang nak kahwin je kemon ah tu semua untuk diri sendiri jugak. Mak kate mak tak kisah kalau aku nak belajar sampai kat Pluto sekalipun tapi mesti kena amik tahu hal keje umah. Maka Alhamdulillah im not that expert tapi boleh lah untuk survive diri sendiri. 

By the way Ziron datang 'visit' aku dekat brunsfield. Terharu gila sebab she drived all the way from Pahang just to visit me. Aku turun bawah dari apartment aku dengan penuh keterujaan sebab dari jauh dah nampak jasad Ziron bersandar dekat BMW hitam. Aku rasa Ziron kacak ngat masa tu. wkwkwkwk. Masa dah sampai kat shopping mall untuk dinner pun Ziron pimpin tangan aku sambil jalan like sweet nye. Awhhhhhh... Ron jeles plissss. =p Aku rasa Ziron matured sangat dari segi opinion dia, cara dia cakap... Kagumnyaaa =D  
Sambil jalan, berpimpinan, aku pandang Ziron and asked~

"Tell me one thing you dont wanna lose"

"Your love..." 

"If you see my flaws, would you still love me?"

"Come one we knew each other for almost 10 years. People may change. But you, i know you better. And lagi kalau ade orang cakap dengan sehari dia dah kenal you, i rasa orang tu salah kot. You kan one kind. Unpredictable." 

"Sometimes.. Im just tired.." 

"If you cant be strong for yourself, be strong for the sake of God" 

Maka saat perpisahan dengan Ziron masa tu merupakan momen yang berat sekali. Semoga berjumpa lagi. I miss you every moment Ziron. Keep me in your prayers. *tears 

*thank you for reading*




Friday, 28 October 2016

A little smile! :)

Posted by MisDiarios at 20:32 39 comments
yihaaaa~ Assalamualaikum geng geng semua. Amacam kehidupan? ada baik? Aku sekarang ada kat umah. Malam ni nanti ada event family untuk anak fruit. Aku sangatlah sendu sekarang ni. Dari tadi aku asik lipat baju, sapu habuk dan mengelap perabut dengan antiseptik. Helo? Helo? geng jb takde sape ke yang nak ajak aku merempit. Aku is bosan right now ya know.... phewww. *sambil ludah tanda gangster. Wkwkwk intro je dah nak marketkan diri sendiri. Aku klentong je sebenarnye. Masa aku kemas kemas semua ade ah aku godam facebook kawan aku tapi malangnya facebook lembs dan hang secara tetiba. Ini telah membantutkan rancangan aku. Aku rasa cam nak jumpa Mark Zukerberg je nak luahkan kekecewaan aku terhadap facebook yang semakin lembap dan boshann~ 

Semua orang busy buat persiapan untuk malam ni. Tetiba~ 

"Tolong buatkan air plisss"

"Air ape?"

"Sirap bandung letak soda pliss"

"Yelaaa.." *banyak cekadak pula

Aku pergi dapur kengkonon nak bancuh air sirap bandung campur soda. Aku rasa macam cindarella. Bila ada majlis ke apa-apa akulah yang paling buruk. Aku rasa ah. Aku kena cuci periuk, bungkus makanan untuk tetamu. Aku rasa sebab tu ah bila tiba majlis besar camni aku still tak jumpa jodoh lagi even orang cakap big occasion, time ni la cari jodoh. duhhhh! whatever! aku rasa sorang je kot yang cakap statement macam ni kat aku.wkwkwwkk. Lepas 10 minit cam tu aku gi living hall. "Gula kat mana ek?"

"Laaa mana lah tahu.. Sebab tengok pun dah manis anak dara sorang ni" 

wkwkwkwk. Tetiba kembang :3 

Ohya lately ni yang berlaku dekat sekeliling aku adalah masalah persahabatan. Kita selalu cari sebab kenapa Allah ciptakan pertemuan kalau akhirnya nanti tetap perpisahan. Tapi kita selalu lupa yang sebenarnya perpisahan ni tak lama. Sebabnya kita masih ada hidup yang kedua. Moga-moga kite bertemu di syurga. Sebab tu pentingnya menjadi atau cari kawan yang baik. Sebenarnya dalam persahabatan ni kita selalu kecewa sebab kita sandarkan harapan pada manusia. Dan bila yang kita harapkan tu kita tak dapat maka mulalah rasa kecewa. I have been in such situation. Friendship ni subjektif maka apa yang aku tulis ni adalah dari sudut pandangan aku sebab ni kan blog aku. Takkan aku nak tulis dari sudut pandangan Mak Kiah pula. Dan lagi, Dia takkan susun pertemuan kita ni saja-saja. Aku tak pelik lagi kalau dulu kita rapat and now biasa biasa je. Sebab yang aku cari bukan kawan yang happy-happy je. Duhh~ this is typical. Sebabnya kita ni suka menilai manusia. Kita buat macam semua orang ada price tag. Orang tu tarik muka kau mula lah nak menyampah. Kau tak tahu mungkin dia ada masalah negara ke apa. Orang tu jumpa ular share dekat kau dia takut jumpa ular kau dengar endah tak endah pastu balas "Emm takpe ular je pun.." Dan bila kau dapat respon yang tak memuaskan hati sebab sikap kau, pandai pulak kau nak emo ek. Boshann do kau~ 

Hati manusia ni Allah yang pegang. Jadi jangan kecewa kalau persahabatan kau dibalas tuba. Kalau kau dah jadi baik, dah buat baik tapi still orang tak puas hati dan pertikaikan kau itu ini. Relax man.. Sebabnya Allah tak pernah buta dalam menilai kau walau seinci. 

Im smiling while writing this!

 because...

 im wearing the smile you gave me =) 

who? 

Youu la yang tengah baca ni.. 


Image result for cute moving pictures tumblr


*thank you for reading*






Saturday, 22 October 2016

Sumpah AkuTak Lupa!

Posted by MisDiarios at 08:45 28 comments


Pukul 7 lebih lagi matahari yang mula terbit dari arah timur telah memancarkan cahaya terik. Sedikit demi sedikit makin membahang sehingga sinar ultranya menembusi lapisan dermis. Sengaja aku biarkan kulit ditembus cahaya matahari pagi sementara menunggu masa untuk aku lakukan dhuha. Aku habiskan paper terakhir tepat pukul 4.30 petang semalam. Definisi gembira pada aku adalah dimana aku tak lagi berkata pada dunia heyy aku gembira kerananya perasaan gembira aku sangatlah infiniti maka aku lagi suka mengekspresikan rasa gembira dalam perasaan syukur. Sudah kali keberapa aku bagitahu pada diri sendiri patutnya aku kena buat persediaan awal sebelum test. Belajar saat akhir samalah ibaratnya macam aku bediri dekat tebing sungai. Kalau aku lompat, buaya tengah nganga mulut nak telan aku. Kalau patah balik rasa macam tak cukup masa nak lari sebab kat belakang ada beruang tengah pegang senapang, tunggu masa nak shoot aku. Ahhhh tersepitnya. Tulah dari first year lagi bila start sem konon nak study awal ni tak aku gi buang masa buat ape ape tah. *banyak sangat buang masa until i cant recall them in my mind* 


21 oktober! So yeahhh aku rasa kalau close friend aku mesti tahu kot ape kegembiraan aku bila tiba 21 oktober. Pertamanya hari ni ialah birthday ude merangkap abang aku yang ketiga sekaligus melayakkan aku untuk dapat free call for 24 hours! But unfortunately i cant use the 24 hours period to make a call sebab busy dengan test. Maka selepas solat isyak aku pun mula lah mendail semua number maxis yang aku rasa nak dail. Sampai lah turn aku bergayut dengan my long lost friend, Aim or also known as Irma oleh Ron. We were like "Aaaaaa mane kau hilang?"
Padahal aku pun tak pasti aku yang hilang ke dia yang hilang. Dari A-Z kita cerita. Banyak jugaklah dia share rahsia dengan aku. 

"Mental aku koyak ah"

"Dah nape mental kau nak koyak"

"Roomate aku ada bela kala jengking"

"Kau tak takut kena sengat ke weh"

"Roomate aku dah potong ekor sengat dia"

"Pelik ah roomate kau"

"Cuma kala jengking tu ada sepit je ah"

"Kau penah rase kena sepit ngan jengking ke"

"Aku takdelah nak bagi tangan aku kena sepit. Tapi lepas jengking dia mati, dia bela katak rasaksa pula"

"Wkwkwkwk.."

"Bila nak ujan kuat betul suara katak tu"

Terima kasih menceriakan hari aku dengan cerita haiwan eksotik belaan roomate kau! Sebenarnya aku memang rapat dengan Aim and lagi sorang Apiq. Yela aku masa kecik sepupu aku main barbie aku main pedang kat depan umah. Agak ganas dan gangster jugak lah. Tapi bila dah besar ni keganasan tu ada lagi tapi kurang sikit la karang kalau ganas sangat takde orang nak masuk meminang pulak. wkwkwkw. Dulu masa dekat aku selalu je gaduh dengan dorang. Aku marah dorang bila tengah emosi. Penah jugaklah gaduh pastu Aim dengan Apik datang umah aku belikan petai sebab aku suka makan petai. Pastu baik. Sumpah aku tak lupa. Dan lagi, Aim ni sejenis player so dia selalu cerita kat aku perempuan ni semua sama je. Padahal aku ni perempuan jugak!

"Kau lain. Kau hati kental. Rock kapak. Ganas."

Image result for tiga orang sahabat

Terlalu banyak yang kita dah lalui sama. Sekarang semua dah besar. Makin jauh sebab masing masing nak archieve cita-cita. Aku patut rasa bersyukur saat korang dekat dengan aku. Sekarang bila dah jauh baru nak rindu. Makanya hargai orang yang ada dengan kita ya!

*thank you for reading*







Sunday, 2 October 2016

Ingat ni!

Posted by MisDiarios at 07:06 40 comments
Mata aku meluncur sentence by sentence saat membaca nota hematology. Proses simple hematopoesis seakan berat untuk aku ingat. Padahal the same process was in my mind last two sems -,- Nilah padah kalau study untuk pass exam je. Bunyi bip telefon menyedarkan aku dari terus merungut. Mak hantar gambar anak fruit dekat whatsapp. Ya tuhannn sungguh berat menanggung rindu. Rinduuuuuuuuuuuuu :'( Aku tutup nota. Tarik nafas panjang. Ternyata rasa rindu sangat berat untuk aku tanggung sendiri. Kelopak mata aku katupkan serapat mungkin, terasa ada air yang bertakung. Benci betul bila rasa macam ni as aku kan happy go lucky. I have no choice except to be strong! 

Terasa nak bukak laptop. Dalam beberapa minit pop up message dari yahoo messenger terbuka. Ohhh long lost friend si Abinsabin. 

"Hoiii kau nak tau tak?"

"Ape.. Kalau nak mengumpat aku taknak dengar"

"Hishh kau ni...." 
Abinsabin cerita panjang berjela. Tapi sikit pun aku tak fokus. Fikiran aku jauh terbang ke selatan. 

Abinsabin first pop up>>>"Hoiiii kau.. Mana kau ni.."
Abinsabin second pop up>>"Kau ni online je kau jangan nak double tick aku at least reply la a word. Penat aku cite hahaha.." 

Aku baca cerita Abinsabin dari mula. Walaupun agak geli hati dengan cerita dia tapi still aku rasa kosong. Tak rasa nak gelak langsung. Sambil dengar surah Al- Mulk dekat ear phone aku reply la jugak si Abisabin ni karang kecik hati yela kawan kan. Tetibe lepas surah Al -Mulk habis dia auto shuffle play lagu justin timberlake wkwkwkwk. Aku kalau boleh malas la nak dengar something yang lagha but sometime my friends play a song so i think it is okay to blend with the society. Dahlah aku memang die hard fan justin timberlake suatu ketika dulu la time justin rambut krenteng pendek cam maggie kena karen.wkwkwk. Okay back to Abinsabin dia cerita pasal Zaidan Harif. Ni kalau dia tahu yang aku satu uni dengan dak zaidan tu mesti kecaa. Lelagi aku penah terserempak dengan dak Zaidan dekat tepi u-globe campus aku. Abinsabin cakap dia pun ada jumpa dak Zaidan dekat University of California USA since Abinsabin tengah buat degree dekat sana. So dia macam tekejut beruk la sejauh Amerika tu dia boleh terjumpa dengan dak Zaidan. Coincident sangat, kecil betul dunia ni. Katanya dia ade join research yang related dengan genetic coding. So yeah aku rasa takde kena mengena dengan aku pun then aku cakap la Abinsabin menaruh hati kat dak Zaidan.wkwkwkwk 

"Kau gila.. Dia tu tanya aku pasal kau la.." 

"Im single but not available la Abinnn.wkwkwk."

"Sape?Sape? Kau tengah in love dengan sape?"

"Dengan someone yang aku tak pernah jumpa.." 

".... who?.."

"Muhammad SAW.." 

"Itu aku pun -,-" 

"Dahlah kat sini dah masuk maghrib nanti aku buat international call kita sambung cerita" 

Conversation end.

Image result for tumblr islamic cartoon moving


Tetiba ada kawan cerita pasal dia tak puas hati dengan drama korea. Aku dengar ibaratnya masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Dikelilingi tapi masih lagi rasa kosong. Sebenarnya rasa kosong tu sebab kita juah dari tuhan, kita lupa pada Al-Quran. Bukankah dengan mengingati tuhan hati kita akan menjadi tenang?


*thank you for reading*



Tuesday, 27 September 2016

A Journey!

Posted by MisDiarios at 02:52 29 comments
Assalamualaikum!

Aku keluar dari kelas bagaikan petir. Selepas berbabai dengan semua, mata terjeling jam tangan. Ahhhh. Anak panah pantas bergerak menunjukkan jam 3 petang dan aku still tak solat zuhur lagi. Maka lajulah aku melangkahkan kaki menuju ke surau perempuan tingkat 3.

'Mannnnn am nervous! Test dah nak dekat. Presentation tengah tunggu turn untuk dibentangkan. Praktikal test lagi. -,-'

'That's a mental torture.. '

Eee malaslah aku nak bermonolog dengan diri sendiri. Kekadang cakap dengan diri sendiri pun macam tengah cakap dengan someone je. Jangan cakap aku ada saka pulak.wkwkwkkwk.

Setelah solat aku duduk termenung sendiri. Tetiba terdengar ada orang tengah usrah dekat belakang aku. Aku duduk tak jauh. Tak rasa nak menjauh dan tak pula rasa nak mendekat. Telinga aku tekun memicingkan ke arah pemberi ceramah dalam kelompok usrah. Bagaikan ditelan ketenangan aku seolah khusyuk mendengar kata kata indah yang pernah dibaitkan Ibnu Qayyim.

"Hati yang mati, yang tak pernah kenal siapa tuhannya, yang merasa lapang dalam melakukan dosa, yang membenci atau mencinta kerana menurut hawa nafsu.." "Jadi, berhati hatilah dengan hati"

Berkerut dahi aku. Involuntary action mengambil alih kuasa tubuh badan untuk melakukan tindakan di bawah sedar. Pantas aku angguk tanda faham. 

"Tetap lah merendah diri dan jangan sangka kejayaan itu sesuatu yang datang tanpa bantuan tuhanmu"


hummmm. Kalam ilmu ulama selalunya benar sekali..


"Bersyukurlah ketika diberi nikmat dan istighfarlah kerana istighfar itu pembuka kepada segala kemudahan dan kesenangan"

Baik! 

"Keadaan hati yang sakit itu adalah seperti hati yang hidup namun hidupnya berada di dalam kecacatan. Selalu tak kena dan jauh dari sempurna" 

Aku bingkas bangun keluar dari saf hadapan. Cuba bagi ruang pada orang lain yang nak solat di saf paling depan. Lepas sidai telekung, aku keluar dan turun bawah dengan menggunakan tangga belah kiri surau. 'Ehhh tu kan..' 

"Assalamualaikum..." *Dia menyapa

"Alaykum salam. Yo! ape sunbei buat kat sini?" 

"Nothing! I oftenly see you in the library alone I think" *smile 

"Emmmmm..." *Ehh dia nampak aku gi library? 

"Okay ex junior. Today is my last class. See you on my convocation day" *double smile =D =D 
Terus berlalu pergi tinggalkan aku dalam keadaan terpinga pinga. Sebelum pergi sempat tinggalkan aku hamparan nota kecil. Meliar mata aku membelek sambil tersenyum. Bukan sebab in love ke ape tapi tekejut. Even lain sekolah dulu tapi aku respect dia as senior high school aku. Dan di bawah langit tuhan, di atas tanah usyuk usyuk(nama chancellor uni aku) kami berjumpa. Membaca pada helaian nota tersebut

.........
...........
.........


Zaidan Harif
International Medical School 
017-xxxxxxxx
p/s: See you on my convo day small girl with big heart!

Elehh...aku ni small sangat ke? Yang part big heart tu aku setuju ah. Tapi aku rasa home coming fiesta lama lagi. Nanti nanti jelah aku pikir nak gi ke tidak. 


Image result for moving islamic cartoon picture tumblr

*thank you for reading*














Wednesday, 21 September 2016

cuti masa tu!

Posted by MisDiarios at 01:25 25 comments

Assalamualaikum!

Hai bertemu lagi =D bestnya cuti kan, dapat bangun lambat, dapat kacau mak, geletek-geletek anak fruit, berguling-guling tak payah tergopoh gapah memerah hotak mencari lokasi di mana lab pathology dan sekutu-sekutunya berada. Berangan jelah! Cis. Di sini saat jari aku laju meluncur di atas papan kekunci laptop aku yang berat lagi besorr ni, aku telah berada di kampus-,-  Semalam first class aku tak datang tetibe dapat text dari Dr.Bil yang assingment telah diagihkan dengan jayanya. -,- cemni ah hidup seorang student. Untuk pengetahuan semua, aku memang seorang yang membosankan dan kekadang aneh juga.  Sebagai contoh situasi :

Aku: Dr. Bil nak tahu tak? Hahah. Ade orang kan hahaha. Kena hahaha. Hahahah
Dr.Bil: ape? -,-
Aku: emmm tak jadik la hahahaha
Dr.bil: :3

Sudah dapat bayangan? Emmmmm. Jadinya waktu cuti, aku memang malas nak keluar rumah sebabnya aku bila kat rumah memang mengantuk setiap masa. Gi dapur mengantuk, gi tengok tv mengantuk maka jika pergi ke bilik tidur lagilah mengantuk. Hahahah. Cis!  Maka terdamparlah aku bagaikan dugong. Ada lah jugak keluar umah gi dekat-dekat contohnya bawak kak ipar merempit beli sayur kat pasar dan kena paksa dengan mak gi gym. Soalnya mak aku ni seorang yang kuat bersenam. Pepagi aku kena teman mak jogging, petang pulak main badminton. Dan cycle nya berulang. Ohh ada lah satu hari aku ngan mak tengok movie tu pun mak ajak aku window shopping tapi cecepat aku gi beli tiket movie pastu terus tengok movie lepas movie, dating sikit dengan mak. Begitu sekali. Aku rasa kalau kat umah, rugi kalau tak tidur sebab tilam empuk yakmat! Kalau kat hostel sakit tulang belulang aku dek kerana tilam yang menipis.

Tapi, dalam dugong dugong aku pun, aku ada kemahuan ok. Lately ni aku memang suka dengan aktiviti lasak. Kiranya ini adalah satu keajaiban untuk spesis dugong cam aku di mana aku telah mengajak childhood friend aku norehan dan mipa pergi bermain watersport di Iskandar Puteri. Kami juga mengadakan potluck di mana masing-masing membawa makanan yang dimasak sendiri di rumah. Aku bawak mee soto, Mipa bawak beef lasagna dan Norehan bawak murtabak famous! Wow! *mata bersinar

Setibanya di sana, aku main banana boat dengan... dengan sape lagi.. tentulah dengan mipa dan norehan wkwkwkw. Macam nak tepelanting aku dibuatnya sebab laju benar. Aku rasa lagi sweet kalau time aku main boat ni ade dolphine kejar kejar aku. Hee =)  Bila boat ni corner ke kanan, maka tersenget sengetlah badan kami ke kanan dan bila boat membelok ke kiri maka ke kirilah badan kami. Bila kelajuan boat makin laju apalagi dugong cam aku ni cuak la maka terhasilah satu jeritan yang maha dahsyat. Aaaaaaa! *sambil tarik baju mipa . tarikan aku telah membuatkan mipa toleh ke belakang dan berkata “woiii jangan la tarik” wkwkwkwk. Lepas beberapa round, boat tu telah diterbalikkan oleh pengendali boat dan basah kuyuplah aku dibuatnya. Kami sambung lagi dengan main air. Main kejar-kejar kat tepi pantai macam dalam drama. Semput aku dibuatnya.

Image result for dolphin
comel kan dolphin =D

Dan yang paling ditunggu-tunggu adalah time makan! Makan sambil chit chat tentang live masing masing. Since aku dajah satu aku sangatlah rapat dengan dorang ni. Lepas umur 9 tahun aku pindah sekolah and sejak dari tu kita tak pernah jumpa sampailah sekarang. Persahabatan tu indah ya. Walau dah sedekad tak jumpa ternyata diorang still ingat lagi bahawasanya aku memanglah nakal dari dulu. Saat entry ini ditulis mipa dah berada berjuta batu di dublin dan norehan sedang melentok di dalam kelas di university of aberdeen. Semoga secebis kenangan kita membuatkan kau dua orang tersenyum gembira. Oh ya. Kawan tu memang beribu tapi sahabat tu subset kepada seribu tu. 

*thank you for reading*

Tuesday, 13 September 2016

nasi lemak!

Posted by MisDiarios at 19:58 34 comments
Hai assalamualaikum! 

Yo adakah semuanya sihat? Yakni aku tengah kekenyangan lantaran baru lepas melantak nasi lemak yang mak aku buat. Sebenarnya cenggini, semalam bagaikan ular dipalu aku beriye workout dengan bermain badminton dengan mak. Maka dengan semangat mak menghulurkan raket badminton yang sedia terletak dalam stor! -,- Bila mak pukul bola badminton ke atas, aku pun beriye melompat ke atas pukul bola. Bila mak pukul ke tepi aku pun kejar bola ke tepi. Bila mak pukul ke kanan aku pun lari ke kanan. Begitu bersungguh ya aku main badminton. Aku rasa kalau Lin Dan tengok dia pun menangis sebab gerun sangat dengan ketangkasan aku.wkwkwkwk. Maka lepas sejam ber workout peluh merecik recik jatuh ke bumi. Dengan confident aku merasakan dah banyak kalori aku terbakar lagi mudahlah aku nak fit kan body. Tapi pagi ni, aku telah di offer oleh mak nasi lemak yang paling sedap seantero dunia soalnya nasi lemak ni merupakan resepi turun temurun. Mana mungkin aku menolak. Aku cuba menolak pelawaan mak tapi tak boleh. Hakikatnya aku sungguh lemah kalau nampak sambal tumis udang. Aku pejamkan mata tapi tangan ni ringan saje menggapai pinggan. Ahhhh amek jela separuh pinggan buat jamah, kata aku dalam hati. Tapi aku pun tak pasti adakah ini tindakan bawah sedar atau apa. Aku telah menambah tiga pinggan nasi lemak. wkwkwkwk Lantaran kekenyangan aku telah menyandarkan badan ke sofa lalu terhasil la bunyik burpppppppp~ hee panjang kan. :') 

Sekarang ni aku sedang mencongak-congak. Sepinggan nasi lemak secara roughly bersamaan dengan 400 kalori. Aku dah melantak 3 pinggan jadinya 400x3. *muka tekejut. Fuyooo pagi ni je 1200 kalori. Ni yang buat aku terkejut beruk, siak. Tetibe menyesal tapi cecepat aku sedapkan hati emmmm takpelah sekali sekala.wkwkwkwk. 

Aku takdelah nak diet, control makan bagai. Aku rasa orang yang rapat ngan aku ni tahu kot yang aku ni jenis kuat makan. Kalau makan burger ngan ron, dia order mini tower burger tapi aku order twin tower burger. T_T  Mulut ni asik mengunyah je. Tapi bila umur dah meningkat cemni, aku rasa haruslah peka dengan pengambilan makanan dan mengamalkan gaya hidup sihat dan dalam masa yang sama, dapatkan body yang fit bukanlah kurus meleding cam lidi.T_T 

*thank you for reading*

Monday, 12 September 2016

makna aidiladha?

Posted by MisDiarios at 21:00 16 comments
assalamualaikum

adapun sudah tertulis lagi bahawa pada hari ni, pagi ni, aku menulis lagi. Dan sudah tertulis juga kau terbaca tulisan yang aku lakarkan pada hamparan yang sepi ni dan tak berapa nak sepi sebab kekadang aku ni seorang yang havoc lagi kecoh juga.. Soalnya bila aku dengan cousin aku berbual padahal berdua je, lalu di tegur oleh makcik aku bahawa katanya kami berdua berbual dah macam sepuluh orang punya suara. So kau rasa? wkwkwk bosan ngat! Sekarang ini, detik detik saat yang berlalu seolah amat cemburu ya dengan aku. Baru buat itu ini sikit tengok jam phewww tetibe dah malam. Masa yang berjalan tidak terasa keperjalanannya. *what is that

Itulah banyak sangat benda lagha nak buat masa kat umah ni lalu terbengkalai niat nak hupdate blog. Itu semua disebabkan aku baru download movie doraemon, girlfriend ajak oncall dan sebagainya, maka bila ter(on) lappy lalu tangan ni ringan sahaja meng(klik) cerita doraemon dan bila off lappy, terasa nak scroll instagram tengok instashop then terbeli lagi shawl baru. Mannnn. Sesungguhnya aku hanyalah insan biasa yang selalu gagal dengan ujian ujian duniawi.

so yeaa shoot to the topic mentioned above! apa makna aidiladha pada korang? Adakah hanya melaksanakan ibadah menyembelih lembu, kambing?
Kembali pada beribu tahun lampau~

Ibrahim AS mendapat mimpi untuk menyembelih anaknya Ismail As. Mimpi tersebut lalu sampai ditelinga Ismail AS maka berkatalah Ismail AS bahawa sekiranya mimpi itu merupakan wahyu Allah maka baginda sedia merelakan dirinya untuk disembelih. Adapun setelah mencapai kesepakatan, keesokannya Ibrahim telah membawa anaknya untuk disembelih. Lalu bertebaranlah cerita ke seluruh nusantara bahawa Ibrahim AS mahu menyembelih anaknya sendiri! Baginda mengucap kalimah atas nama tuhan lalu memancung leher anaknya maka terperciklah darah. Dan apabila baginda membuka penutup matanya alangkah terkejutnya baginda bahawa yang disembelihnya itu bukanlah anaknya melainkan seekor kibas.

Kembali balik pada 2016~
Aku cuba tengok sepanjang aku hidup dalam dunia ni pengorbanan apa yang aku pernah buat? Dahla macam-macam aku nak. Maklumlah perempuan ada 9 nafsu yang jika tak dikawal maka 9 nafsu tulah yang kawal. Aku jadi diam sekejap. Entahlah tak dapat nak recall. Kalau adapun takkan aku nak list one by one here dude. Biar sahaja antara aku dengan tuhan dan malaikat pencatat menjadi saksi. Moga-moga pegorbanan yang sedikit itu mampu menjadi pembela disaat hari timbangan. Apa yang penting mestilah niat untuk memperbaiki diri dan yang pertama sekali, mesti tengok diri sendiri dulu bukan orang lain. Salam aidiladha semua.

*thank you for reading*





Saturday, 10 September 2016

Habis short sem!

Posted by MisDiarios at 00:29 17 comments
Assalamualaikum! 

Semalam hari jumaat merupakan hari terakhir aku menduduki final examination paper biostatistics. Sem pendek ni, hanya dua subjek je yang kena seat for final exam tapi disebabkan dalam jadual kedua-dua papers aku habis last sekali, jadinya saat mereka semua telah mengemas barang dan balik ke kampung halaman masing-masing cuma aku lah yang tinggal untuk buat last minute revision. 

So, pagi jumaat aku bangun dengan rasa gembira tapi dalam masa yang sama agak nebes sebab biostat tu one of killer paper! Hapal la formula ape yang ada, selak jalan kerja macam mana nak mula semuaa dan tanpa aku sedar jam telah menunjukkan pukul 8.30! OMG! Paper aku pukul 9.00 pagi. Bagaikan halilintar aku menyambar tudung sarung. 5 minit tunggu lif dari tingkat 13 ke ground floor -,- huuuuu peluh peluh aku dibuatnya sebab gelabah sangat takut sampai lambat. Jalan kaki sepantas mungkin. Kira laju jugak lah untuk spesis penyu cam aku ni. 

Sampai dekat blok examination dengan penuh rasa cuak di dada. Berpusing aku carik examination room tak jumpa-jumpa. Maka saat itu peluh memuncak tidak lagi dapat dibendung. Meliar bola mata hitam mencari nombor examination room dan akhirnya mata aku tertancap pada nombor yang memang dah disimpan kemas dalam kotak ingatan. Dengan senyum melebar aku hayunkan kaki ke examination room. Tepat pukul 9.00 pagi semua candidates diarahkan masuk dengan segera. Maka berderetlah candidates mengambil tempat masing-masing selepas pengawas peperiksaan benarkan masuk. Aku je yang terkial-kial keluarkan stationary, slip exam dan student id. Semua aku dah siap prepare tapi... tapi mana student id aku?! ohh mann jangan cakap aku tak bawak -,- Puas aku terbalikkan beg tapi benda yang dicari tak muncul pun. Memang sah aku tak bawak. Mujurlah si Lankesh kata boleh buat id sementara. Jadi, terus aku pecut pergi admin punya ofis tapi.. ofis admin tutup! what?? Tapi aku redah je. Lepas bagitahu aku nak buat id sementara dekat admin, dia suruh aku refer dekat exam deparment! Nasiblah buidling tu besambung. Jam menunjukkan pukul 9.10 pagi! 

Sesampainya aku dekat exam deparment, dia suruh aku refer pada account department! -,- Maka bila aku sampai dekat account deparment, aku sampaikanlah hajat aku. Tapi boleh pulak dia suruh aku duduk dan ambil nombor padahal mase tu takde orang pun plus, exam department dah bagi pelepasan kat aku supaya terus je refer and tak payah ambil nombor. Tapi akak mekap tebal dekat kaunter account tu beriye suruh aku ambil nombor. Jadinya, terpaksa lah aku ambil nombor dan tunggu. Jam dah pukul 9.20. 
Kali ni aku tak peduli aku terus je serbu, aku nak buat id sementara! Kasilah aku buat kejap stress betul. Kalau ade pedang dah lama aku hunus kat akak mekap tebal tu cis! Then ada sorang akak ni offer nak tolong aku. Bagaikan kera mendapat bunga, aku terima jelah pelawaan tu. Id sementara siap dalam masa 5 minit beserta bayaran RM5 as denda untuk id sementara. 

Pukul 9.30 aku sampai depan examination room. Memicingkan anak mata cari tempat duduk. Aku terus pergi seat aku. Tapi kenapa ada orang duduk dekat seat aku? T_T 
ohhh rupanya salah tengok seat T_T 
Nasiblah pengawas still bagi aku masuk walaupun lambat 30 minit sebab aku buat muka kesian T_T
Aku cakap pada diri lekk lekk, dengan lafaz bismillah, aku mula menjawab dengan hati yang tenang :)

Tepat pada waktunya, aku selesai jawab semua section lima minit sebelum pengawas peperiksaan suruh berhenti menulis. Pengawas mula mengutip paper exam dan bila sampai kat meja aku seorang pengawas ni bersuara 

He: you baru first time final ke ? *muka menjengkelkan
Aku: taklah 
He: Then kenapa tak tulis nombor seat atas answer booklet ni *muka berapi

Cepat-cepat aku tulis dan hantar balik pada singa tadi tu. -,- Ahhhhhh hari ni totally menguji aku. Tapi aku rasa hari nilah paling adventure untuk aku. Keluar je dari exam room, aku disambut mesra oleh Dr. Bil. Aku bagitahu dia id aku tak dapat dikesan dan turut didengar oleh Mai. Maka dengan sukarelanya Mai selongkar beg aku. Dan yes dia jumpa id aku terselit kat dalam poket beg T_T 

so yeahh ade jugak terdetik hari ni hari malang aku ke? Tapi cepat- cepat istighfar bahawa takde istilah hari malang dalam hidup ni sebenarnya mungkin ini pengajaran untuk orang yang kuat berangan cam aku ni wkwkwkwk Sikit pun tak rasa nak moody sebab aku memang tengah happy :D Have a nice day chu olls!! 

*thank you for reading*

Saturday, 3 September 2016

tin kosong!

Posted by MisDiarios at 22:53 29 comments


Assalamualaikum ~

well setelah beberapa hari menyepi and now im back!
Buatlah apa je dalam dunia ni, buat baik pun ada orang condemn, kalau jahat apatah lagi kan. So itu hari aku teringat mini conversation dengan so called buddy aku.

She: Babe why eh orang cakap buruk benda buruk belakang kau?

Me: Sebab aku famous. Haha ok serious. Sebab aku manusia la babe.

She: What do you feel?

Me: What should i feel?

She: Maybe upset, despair, sadness...

Me: Why must we upset, despair, sadness?

She: Lol. Sebab kau kan manusia babe

Me: Wkwkwkwk this is not fair sebab kau copy cat ayat aku!

She: Kau pernah rasa nak give up tak babe

Me: Dah kenapa pula nak give up bagai ni

She: Aku kenal kau dah berapa tahun dah. Aku tengok dah banyak benda yang kau lalui.

Me: So?

She: Apa yang menjadikan kau masih kuat nak hadap semua?

Me: Humm kalau dulu aku boleh malah aku pernah hadapi masalah lagi besar, so, why not now? Aku yang sekarang lagi matang dari yang dulu bukan?

So back to the title, kau tahu apa makna tin kosong? Tin kosong, bila kita ketuk bunyi dia lagi berdesing daripada tin yang di isi air bukan? Macam tu jugaklah manusia. Bila cakap pum pam pum pam dia je nak menang, sanggup juga make up stories sebab nak buat kita rasa sakit hati. Lol publisiti sangat. Hakikatnya itulah tin kosong.  takde apa-apa sebenarnya. Dia tak ada apa yang kau ada sebab tulah dia cemburu. Simple as that. Kalau pesakit diabetes, kaki yang busuk dimakan kuman jahat boleh kita lihat dengan mata kasar, kita rasa takut dan geli. Tapi  macam mana pula kalau hati yang busuk? Yang kita hurung ke sana ke mari. Tak pula kau sedar dan rasa takut.

Image result for tin kosong



People come. People go. Only true friends stay! 

*thank you for reading*

Thursday, 25 August 2016

on top of Broga!

Posted by MisDiarios at 19:08 20 comments
Assalamualaikum~

Aku sampai di kaki Broga hill around 5 pagi camtu. Suasana gelap tapi sangat meriah ya. Ramai sangat orang nak hiking pepagi buta ni, yela weekend kan. Aku dapat tahu gang lagi satu terpaksa turun awal sebab bunyi guruh kuat masa kat atas puncak. Jadi masa aku nak start mendaki tu, aku doa banyak-banyak supaya tak hujan dan dijauhkan daripada sebarang keburukan. Lampu dari handphone jadi penyuluh jalan. Setapak demi tapak aku langkah dengan azam nak cepat sampai and sangat excited! Sepanjang pendakian telinga aku dikecohkan dengan suara Amin.
"guyss guyss tunggu aku guyss!" -,-
seriusly tak faham betul padahal sejengkal je jauh wkwkwkk.



waktu subuh

Masa mendaki, aku fokuskan betul pada jalan dan batu yang aku pijak. Tak berani nak pandang tepi sebenarnya sebab gelap sangat. Takut terpandang benda lain -,- selepas 20 minit, badan aku basah akibat banyak sangat berpeluh. Mana taknya sambil jalan sambil gelak-gelak, gossip sekali.. Mesti ah semput kan. Kau rasa dah berapa kalori aku tebakar? Lepas ni mesti perut aku kempis kan beb. wkwkwkwk
Bila penat, aku cuba berpaut pada tali kat tepi track, berpimpinkan kayu yang memang disediakan di lorong mendaki. Makin lama rasa makin letih. Dalam hati asyik tanya je bila nak sampai ni woii kaki aku dah lenguh lutut dah ketaq. Sampai satu time aku berhenti dan rasa macam nak muntah. Semua ni tejadik sebab stamina aku rendah. Muka aku sekelip mata je bertukar pucat macam kehilangan darah. Keadaan ni betul- betul telah membuatkan gang aku panik. Kami semua berhenti kat satu track. Mengikut didi, kita lagi sikit nak sampai. Mata aku macam berpinar. Jalan track seakan berbalam dalam anak mata aku. Peluh merecik tak putus-putus. Terdetik dalam hati. Aku nak balik :(

Perlahan-lahan aku cuba langkahkan kaki. Didi, saf, amin kecoh, nash and Dr. bil tak putus bagi semangat. Aku paksa diri aku panjat kalau jumpa batu besar. Paut pada kayu kalau rasa licin. Lompat kalau batu tinggi. Sampailah akhirnya aku sampai di puncak pertama. Kami berhenti kejap di puncak pertama. Guruh jelas memekik dekat telinga aku. Ahhhh seram sangat. Kenapalah aku amik risiko naik sini sedang cuaca seakan marah dan mahu muntahkan lahar air hujan yang tak terbendung lagi kelebatannya. Haa kan camtu sekali aku nak korang feel. Kabus makin tebal. Aku duduk di atas batu besar menghadap kota semenyih di kala subuh. Gelap. Sekali sekali ternampak kereta lalu di landasan jalan raya. Dari atas nampak kecik je cam semut. Awan tebal berhenti di atas puncak. Perlahan-lahan mencurahkan hujan. Dan yess basah lencun aku kena hujan. Lepas 10 minit bermandi hujan. Aku teruskan daki. Sampailah akhirnya aku berdiri di atas puncak ke dua! Yayyy. I did it!. Tapi itu bukan kepuasan lagi. Aku naik lagi sampailah ke puncak yang seterusnya! Ternyata gumpalan awan hitam ibarat sekelip mata je berlalu tinggalkan Broga, berganti dengan dunia yang cerah. Matahari mula timbul di sebalik awan.






Sebenarnya dalam hidup kita ni, normal lah kalau rasa nak mengeluh. Tapi, cukuplah rasa keluhan tu kita je yang tahu. Teruslah berjalan dengan senyuman walau hati kau sakit di tikam pedang! Bukan sebab kau pura-pura nak tunjuk rasa happy, tapi sekurang-kurangnya tu dah cukup buktikan yang kau kuat. Mungkin kata orang, kita boleh je share ape yang kita rasa. Tapi ada ke yang akan dengar. Ramai yang bagi judgement daripada dengar. Jadi, jangan pernah berhenti. Mungkin di saat kau dah penat dan mahu lari, sedikit saja lagi kau akan sampai pada apa yang kau mahukan walaupun dalam perjalanan terpaksa menghadap awan mendung dan hujan.

terimalah peace dari Dr. Bil 

*thank you for reading*











Saturday, 20 August 2016

Heading to Broga Hill

Posted by MisDiarios at 05:35 26 comments

Assalamualaikum!

Hai! Im so excited. Pukul 4 pagi Nash dan Didi datang jemput aku depan rumah okay guys. Aku dah bangun dari pukul dua sebenarnya sebab rasa macam excited gilaa! Dalam pukul 3 pagi camtu Dr. Bil pulak called aku. “Hello nini dah siap belum? Kita saje check nini dah bangun belum” hahaha. Bukan tu je Saf pun dari pukul 12 malam dah remind aku jangan tak bangun pula. Ohya aku pergi hiking dengan Saf, Amin, Didi, Nash dan Dr. Bil. Sejuk gila keluar pepagi camni. Lepas dorang semua jemput aku, kitorang semua bertolak pula ke rumah Dr. Bil yang terletak di Gombak. Perjalanan nak ke rumah Dr. Bil mengambil masa kira-kira 30 minutes. Kami merentasi bandaraya Kuala Lumpur. Memang betul ya orang kata ibu kota tak pernah tidur. Boleh pula banyak kereta dan sempat pula jammed di kala jarum jam menunjukkan pukul 4 pagi. Ada yang tengah kemas-kemas nak buka kedai, seawal itu untuk mencari rezeki. Kalau tak pergi hiking, mesti aku tengah terbongkang dalam selimut, sedap tidur. Banyak betul homeless people di KL ya. Kesian aku tengok :( Tidur berpeleseran di tepi koridor kedai-kedai. Tiba-tiba aku terpandang dua orang mak nyah sedang melambai-lambai mencari pelanggan. Oh man sungguh tak cool.


KL at night!

Pagi tu Nash yang drived while Amin jadi petunjuk jalan. Aku duduk seat belakang la of coarse. Mata aku segar sangat seakan takde sikit pun rasa mengantuk. Sepanjang jalan aku jerit “Horayy! Kita nak gi hiking!” Aku rasa Nash mesti bingit sebab aku duduk betul-betul belakang kerusi pemandu. Didi dan Saf pula sedap tidur. Tiba-tiba telefon aku berbunyi lagi. Oh! Dr. Bil call.
Dr. Bil: Hello nini dah dekat mana?
Me: Dekat atas jalanraya ni
Dr. Bil: hishhhh... Ni kita na kasi tahu klu yang menunjukkan korang dah sampai rumah kita
Me: Ye apa dia?
Dr. Bil: korang akan nampak tong sampah kaler hijau
Me: okay!
Setibanya di taman perumahan Dr. Bil kat Gombak, kitorang masuk ke lorong rumah Dr. Bil.
Nash: Mana satu umah Dr. Bil ni?
Me: Dia kasi tahu umah dia ada tong sampah kaler hijau
Amin: Takde landmark lain ke? Aku rasa semua tong sampah kaler hijau wkwkwkwk
Tiba-tiba aku ternampak ada orang lambai-lambaikan tangan di hadapan pagar rumah. Ya itulah Dr. Bil. Then kitorang terus menuju ke destinasi iaitu Broga Hill :D

Saf bangun dari tidur dan menghulurkan roti. Bila dengar je plastik makanan, Amin cepat je toleh belakang. Pantang betul dengar makanan. Bila dah masuk highway serius macam rasa creepy sebab jalan betul-betul kosong. Sunyi sepi. Cuma kadang-kadang ade sebiji dua kereta lalu. Saf pula buka cerita seram. Boleh pula dia kata dia terdengar suara mengilai -,- Itu telah menyebabkan Dr. Bil kecut perut dan terasa nak berak katanya. Tapi cerita tersebut telah dipotong oleh Amin. Nash terus tekan pedal minyak. Pecut kereta membelah malam. Ohya, sebenarnya ada lagi geng kitorang yang dah sampai kat puncak Broga. Tapi diorang dah turun dulu dari puncak sebab ada sesuatu telah terjadi. Itu telah membuatkan perut Dr. Bil betul-betul nak terberak.

Ok. See you alls in the next entry untuk cerita macam mana perjalanan aku ke puncak Broga!


*thank you for reading*


Monday, 15 August 2016

Facetime with Farah!

Posted by MisDiarios at 03:39 26 comments
Assalamulaikum!
Masa berlalu dengan pantas sekali ye! Banyak benda nak kena settle kan dalam masa yang singkat. Assignments, presentations, reports.. Ahhhh! And the list goes on.. Dalam tengah sibuk ni jugak, train aku untuk tak lupakan someone special in my heart! Itu hari aku spend time dengan Farah. Walaupun kita ni jauh, tapi, takde alasan untuk terus senyap tanpa update. Tetiba aku teringat~ 

Few years ago.. 

Masa aku tingkatan lima, aku dengan Farah classmate. Aku duduk dalam first class science stream. Kengkawan aku semua amik 10 subjek which is dorang tambah prinsip akaun as additional subject. Tapi aku ni kira boleh dikategorikan dalam kategori lembs kan so aku drop subjek akaun. Masa awal tahun, beriye aku siapkan kerja kursus semua. Pulun pergi buat viva bagai. Tapi dah sampai penghujung tu aku rasa macam tak confident nak amik akaun. Yela boleh tahan berpinar mata aku tengok nombor banyak! Cukuplah Add Math yang telah membuatkan aku separa gila. Jadi, aku telah berbincang dengan cikgu kaunseling aku untuk drop subjek tu. Melihatkan gred yang aku dapat previously, dorang sokong je aku nak drop. puii. At least bagilah semangat untuk aku bertahan ke ape. Tetiba, uztad aku datang purpose aku. Bukan dia melamar aku jadi isteri dia lah of course. Gilaa kau. Dia tanya aku nak add subjek tasawwur islam tak? Then disebabkan aku tengok kengkawan aku semua gebang amik 10 subjek, aku tanpa berfikir panjang, aku jawab "ye saya nak amik" *senyum comel. 

Jadi, aku sorang je yang amik tasawwur islam dalam kalangan science stream. Masa SPM, subjek biology merupakan subjek terakhir. Lepas je paper bio, kengkawan aku semua dah jerit merdeka! merdeka! Aku je tinggal cam penyu sambil pegang buku tasawwur. Ohya. Sape yang tambah subjek ni kena belajar sendiri ye takde kelas. Masa tu aku belum lagi boleh jerit merdeka. -,- Paginya, paper bio. Petangnya pula paper tasawur! horayyy! Lepas je students lain semua balik, tinggallah aku menanti masa untuk menduduki paper tasawwur. Aku sorang je kat dalam dewan menunggu. Tetiba, ada orang pegang bahu aku. 
"Aini.." 
Aku pusing belakang dengan mata bersinar. Rupanya aku tak keseorangan. 
"Aku teman kau amik last paper kau tau. Buat betul-betul. Aku doakan kau. Im so proud of you babe."
Rupanya Farah datang temankan aku amik paper last aku. Like seriusly aku tak pernah mintak dia datang teman aku. Tapi dia sendiri datang sebab nak bagi support kat aku T_T Mana mungkin aku buat main-main. Bila jam menunjukkan pukul 2 petang maka tibalah masa aku untuk amik exam tasawwur. Aku jalan sendiri menuju ke dewan periksa. Dalam dewan cuma aku sorang je. First time aku duduk dalam dewan besar amik exam sorang dengan ramai pengawas peperiksaan pulak tu. Cuak kau tau tak! Tapi bila aku tengok luar tingkap, aku nampak Farah. Dia bacakan yasin sambil aku jawab exam. :'( 
Masa berlalu. Lonceng berdeting menandakan masa menjawab dah habis. Aku keluar dewan dengan perasaan lega. Kali ni, aku pula yang merdeka. Farah hugged aku. 
"Alhamdulillah kau dah merdeka. hahahah! jom celebrate!"
Aku speechless. Dia pulak happy untuk aku. Bukanlah aku tak happy. Tapi terharu je T_T

Kawan yang baik dia takkan tinggalkan kau sorang-sorang walaupun masa tu dia ada je pilihan untuk gembira tanpa kau. Aku mungkin bukan kawan yang baik tapi kehadiran Farah dalam hidup aku totally ajar aku makna persahabatan. Dia ajar aku dalam dunia ni jangan jalan sendiri. Bukan yang tarik muka bila marah dengan kau. Bukan yang tinggalkan kau dengan alasan. Bukan yang judge apa pendapat kau or tinggalkan kau bila takde mood. Seriusly kita memang tak boleh judge hati orang. Tapi perbuatan selalu mencerminkan diri. Mungkin kau rasa bagus bila sendiri sebab sebenarnya kau belum pernah jumpa sahabat yang baik atau jiwa kau kosong.

*thank you for reading*


Sunday, 7 August 2016

Saturdate dengan Ron!

Posted by MisDiarios at 04:18 22 comments
Assalamualaikum!

Minggu depan merupakan minggu ke empat aku di sem baru. Itu tandanya dah sebulan aku tak balik rumah jumpa mak! T_T okay. Sebenarnya bukan tu je minggu ke empat means minggu test! Jadi, tolak tepi kejap soal homesick ni. =)

Ohya, semalam tanpa dirancang aku jumpa Ron dekat KL. Memula she just left me a message. Aku saje je ajak Ron jumpa tak serius pun sebenarnya ajak-ajak ayam je. Then dia kata okay and aku kena siap cepat. Duhhhh! Bayangkan masa tu aku baru je lepas basuh baju. Baju je yang aku basuh diri aku sendiri tak mandi lagi! Lantai bilik tak mop, baju pun tak sidai, habuk tak kebas T_T Lepas mandi aku pulak pening nak pakai baju yang sesuai. Hamagad nak jumpa ron kot kena la vouge the vass. Aku bukak je pintu almari ingat nak pakai shawl tapi berapa keping sangat la shawl yang vouge ada dalam robok aku. Sebab aku gi kelas pakai soft awning je! Takyah gosok pakai sarung je. Shawl yang ada ni kaler itam, blue black and printed. Tiga lai je. Hahaha ada hati nak vouge the vass sangat. Then mata meliar nak pakai jeans ke dress ke?T_TLepas beberapa minit decide aku pakai dress purple and instant shawl yang terselit dalam luggage. Rasa looser gila pakai instant shawl pun berejam nak siap. See nasib baik aku g kelas pakai soft awning je. Sesuai sangat la untuk orang pemalas cam aku. 

Well, lepas siap aku cecepat pegi batu tiga. Dekat batu tiga aku tunggu ktm komuter. Dari jauh aku nampak bayang komuter datang nak amik penumpang. Boleh tahan lembs jugak rasa cam nak hempuk je wkwkwkwk. Okay! Dari batu tiga ke KL central, aku kena lalui lapan stesen ye guys. Jadi dengan perasaan tak sabar nak jumpa ron, aku duduk diam-diam dalam komuter sambil dengar lagu sami yusuf! Orang yang dok sebelah aku ni, dengar ear phone tapi lagu dia sampai aku pun boleh dengar. Like seriusly? lantas aku cepat-cepat kata dalam hati 'biase la tu orang KL.'
 Diam tak diam, suara interkom berbunyi 
"Stesen seterusnya, KL central, Next station, KL central." 
Maka aku dengan beriya bangun ready nak memboloskan diri aku keluar dari komuter yang sesak dengan orang. Kemain confident aku cari ron. Sampai dekat satu laluan ada orang ktm kutip tiket. Aku pun bagilah tiket aku pada dia dan masuk ke laluan tersebut. Mata aku meliar cari ron. Whatsapp tak balas. Call je lah! Ron tetiba muncul dari arah platform 6. Laju ron jalan datang kat aku. 
"Eeeee you buat apa kat dalam tu. Kan i dah bagitau takyah masuk lane mana-mana"
okay. Sebenarnya aku dah tersalah masuk. Patut aku tunggu dekat platfrom 6. Pastu, kalau nak keluar balik aku kena amik tiket aku yang dah bagi pada bro kutip tiket tadi. Aku mintak balik la tiket pada bro tu, tapi dia dah masukkan semua tiket yang dia dah kutip tadi kat dalam tong tiket. T_T Nasib baik la bro tu sanggup cari balik tiket aku. Sebenarnya aku beli tiket ke mid valley. Bagaikan ada kuasa ajaib tiket aku yang terselit di antara beratus tiket dalam tabung tu berjaya ditemui. Bro tiket memang handal. Aku mengucapkan terima kasih sebelum berlalu pergi. Aku dengan ron berbincang serius ke nak gi mid valley. Boring kot. Dahlah takde pape sendu je. At last kitorand decide pergi  KLCC ;) 
Jadi, kenalah pergi beli tiket baru! Sebenarnya kan, Ron beli tiket sampai stesen sebelum KL central. Dia sebenarnya berhenti terlebih stesen. Nasib baik bro tiket tadi baik hati lepaskan. Kalau tak ron boleh dikenakan bayaran denda sebanyak rm30 sebab berhenti terlebih stesen. 
Selepas melalui saat yang agak mencemaskan, baru lah rasa excited datang balik! 
"Ron!!!!" 
"Youuuu!!!" 
we both hugged! "Omg tak sangka kita jumpa kat sini! Mesti ziron jeles." 
sempat lagi nak ada niat supaya ziron jeles. hahaha! :P
Lepas lunch dekat KLCC aku dengan ron pergi aquaria. Sangat menakjubkan melihat ikan besar dari badan aku -,- 
Tekejut beruk aku tengok ada ikan melekat kat cermin aqua tu macam manusia. Ohh rupanya ikan pari. Like seriusly man macam orang kot aku tengok muka ikan tu. Nasib aku tak melompat sebab tekejut ngat! Aku ingatkan nak pegang starfish. Tapi tak boleh sebab starfish kena quarantine, dia tak sihat time aku pergi tu. Hummm. Last aku pergi sini time dajah nam. Now umur aku dah berapa pun still excited macam orang jakun. Jalan lagi, jumpa obor-obor comel! Dia siap tukar-tukar kaler lagi. Jangan tetipu bukan jellyfish tersebut yang bertukar kaler ye tapi dalam aquarium tersebut ada neon yang bertukar warna. Memula aku dengan mulut terlopong, 
"Ron!! obor-obor ni tukar kaler!" 
"Mana ada lah ni kan lampu akuarium" 
LOL. Nampak tak kejakunan di situ. 
ohya, first akuarium aku jumpa selepas masuk pintu entry ialah akuarium ikan piranha. Baru aku tahu ikan piranha takde lah macam dalam filem tu gigi terkeluar. Muka ikan piranha ni releks je takdelah buruk cam dalam filem tu. Kalau ikan ni tengok movie tu, mesti dia marah gilerr.. Disebabkan excited sangat aku cakap dengan ron, 
"Ron cuba you masukkan jari you dalam akuarium ni" *sambil menunjuk ke arah akuarium ikan piranha.
Ron macam anoyed gila dengan aku hahaha
"Eeeee you ni -,-"

berikut merupakan ikan piranha didalam  filem.


ini merupakan ikan piranha yang real! relax je muka memasing.

Lepas puas jenjalan tengok dunia laut, kitorang pergi cuci mata tengok buku di kinokuniya pula! Bila tengok je jam dah hampir malam, aku dan ron dengan berat hati amik keputusan untuk balik. Ron drop aku sampai dekat KL central balik. Rasa macam berat hati sangat. Tak tahulah bila lagi boleh jumpa. :'( Bila train ron sampai rasa cam nak nangis je. Aku tengok je ron masuk dalam perut train yang ramai gila orang waktu tu. Tinggallah aku sorang dikelilingi orang yang sorang pun aku tak kenal. 
Lima minat menunggu, train aku pula sampai. Dalam train, aku duduk kat sebelah pasagan cina yang bisu. Umurnya aku anggarkan dalam sebaya nenek aku. Mereka berbual dengan menggunakan bahasa isyarat. Sekejap-kejap bergaduh lepas tu ketawa. Mungkin bergurau. Melihatkan situasi tu, aku jadi tersentuh. Walaupun tak sempurna, tapi gembira. Walau dah berusia tapi masih lagi bercanda macam orang yang baru bercinta. Agaknya kalau aku dah tua cam tu ke tidak? Klonklusinya, macam tulah hidup, kita jangan pernah minta kesempurnaan untuk gembira. Hadapilah hidup dengan tenang dan bahagia! Semuanya terpulang pada kita untuk terima sesuatu sebagai positif atau negatif. Terima kasih ron untuk hari yang bermakna! Doakan ron dimudahkan urusan ye :) 

*thank you for reading*






Saturday, 30 July 2016

Bersyukur sangat!

Posted by MisDiarios at 21:12 14 comments
assalamualaikum~
ahhhh hari jumaat betul-betul meletihkan. Sebelum subuh lagi aku dah sedar sebenarnya. Tapi, disebabkan keletihan yakmat bunyi alarm yang bingit telah aku stop kan bunyinya. Aku tunda lagi 20 minit alarm untuk kejutkan aku bangun subuh. Penat semalam tak hilang lagi, terpisat-pisat aku gosok mata tahan ngantuk. Patut aku bersyukur sebab still boleh bangun, dibagi nyawa.. Ni tak lagi nak bermalas malasan atas katil.. Subuh memang waktu yang tepat nak buktikan sama ada kita lagi pentingkan nafsu tidur atau tuhan. Sebenarnya malam tadi aku balik lewat sebab kena praktis flashmob. Since uni aku tengah kecaa dengan home coming fiesta sempena convo kan, so they organized a competition. We have to present our school/faculty. Aku taknak pun take part tapi terpaksa T_T Dahla aku ni cam batang kayu nak liuk lentok jadi seriusly macam badut. Tapi tulah why not kan kalau kita cuba je. Penat hari jumaat tu sebenarnya tak hilang lagi. Adakah ini bermakna aku kena amik minuman kak ton untuk boost energy aku T_T Muda lagi tapi stamina rendah. Tulah asik tebongkang atas katil tengok drama je study nya tak jugak. Sepatutnya kena maanfaatkan masa muda ni!
Ohya, petang jumaat tu memang aku dah ready nak tidur umah kawan aku siap dah kemas baju masuk dalam beg tapi disebabkan (private issue) aku terpaksa batalkan. Dalam masa yang sama juga aku memang pasang niat nak pergi juga to her house on saturday!
Pagi sabtu, lepas kemas bilik, mop lantai, cuci toilet dan memastikan keadaan bilik ni macam bilik anak dara rajin aku pun ready nak siap-siap pergi rumah Nazhlin sebab rumah dia ada buat open housee..sebenarnya diam tak diam dah pukul dua dah masa tu! Lepas solat zuhur siap apa yang patut aku keluar rumah dengan hati yang gembira sebab dah terbayang aku akann makan besar jap lagi hahaha. Sambil tu tengok sikit size perut.. huuuuu muat lagi ni.. Aku pun jalan tunggu bas kat tepi Sungai Damansara. Berdiri mematung tengok ke arah kanan mengharap bas datang sekarang juga sebab langit macam dah tak sabar nak muntahkan air yang tersejat. Makin lama awan makin gelap. Cuaca yang dari tadi cerah sekelip mata bertukar kelam. Macam tu lah kuasa tuhan boleh jadikan sesuatu sekejap je mengikut kehendakNya. Terasa macam air menitik. Dan makin lama makin lebat! Cepat aku selamatkan diri aku berdiri kat bawah pondok mini pak guard! Guruh mengaum amat dahsyat. Tekejut aku. Nasib tak melatah opocot opocot. Tepaksa la aku cari tempat teduhan kat dalam kampus.
Masuk je kampus dengan baju basah lencun rasa macam joyah sesat je. Yela sebab hari sabtu kan hari convocation. Orang kat kampus semua macam retiss dah. Tetibe perut aku rasa lapar yakmat! Aku pergi cinnamon cafe two aku nampak ade beef burger. Tangan aku dah capai tapi aku letak balik sebab rasa macam tak kenyang ah makan burger. Then aku keluar pergi bakery aku nampak favourite aku sandwich telur! Aku dah capai tapi aku letak balik sebab macam sendu gila tak dapat pergi open house pastu makan sandwich je :( Aku tunggu sampai hujan reda. Aku tengok hujan turun lebat sangat sampai jalan pun kabur. Angin bukan lagi sepoi tapi tahap ribut. Dan bila hujan reda jam pun menunjukkan pukul lima lebih. Aku tak rasa dapat pergi umah Nazhlin sebab dia cakap petang nak keluar. Jadi aku jalan kaki ke aeon. Takdelah jauh sangat dari uni aku. Dalam aeon aku pun takde arah. Tak tahu nak pergi mana tapi aku laparrT_T Tetibe rasa nak makan kek. So makan jelah kek kat secret recipe. Saje nak pujuk diri sendiri. Pastu aku order golden crispy chicken. Belum sempat makan separuh perut aku mengulas nak teberak pulakk. Cepat aku panggil waiter suruh bungkuskan makanan aku, lepas je bayar kelam kabut aku cari washroomT_T Lepas je settle bisnes aku keluar toilet, agak terkejut juga sebab orang beratur panjang nak masuk toilet yang aku masuk ni. Hahaha. Mesti lama gila diorang tunggu aku! sorry ngat. Then aku jalan takde tujuan, tetibe dah sampai kat Uniqlo. Sedar tak sedar aku dah test tiga pasang tops Hana Tajima edition. Hahaha seronok ngat. Tak beli dapat test pun jadiklahh. Bila jam dah menunjukkan pukul enam lebih, macam tak terasa waktu berlalu pantas. Aku pun amik keputusan untuk balik.
Guess what dalam perjalanan balik, aku terserempak dengan someone yang agak familiar. Dan dia pun dengan ramah tegur aku. Oh, akak Nazhlin! Lepas cot cet cot cet kat tepi jalan, dia ajak aku gi umah dia. What a coincident kan? Tadi aku nak pergi umah dia tapi keadaan macam cemburu dan menghalang. Now, senang-senang je siap dapat offer lagi ikut dia balik rumah. Akhirnya aku dapat pergi juga rumah Nazhlin ya.. kat rumah dia aku makan dengan perasaan yang lebih bersyukur dan terharu. Aku nak cakap ni, kalau kita memang ada niat yang baik, cepat atau lambat, mesti Allah akan bagi. Walau ape pun jadi kenalah banyak bersabar. Bukan ke kita ni memang selalu di uji? Dan macam mana seseorang tu dikatan beriman sedangkan dia belum di uji? Walaupun apa yang aku nak sampaikan ni simple je dan nampak macam hal kecik. Tapi kekadang, hal kecik la yang buat kita takde mood and spoil. Dan pagi ahad ni aku masih lagi makan lemang, nasi impit dan rendang yang Nazhlin bekalkan :)  Kita bukan perlu baik sangka dengan orang je, tapi dengan tuhan juge! Doakan kawan aku dan keluarga dia dimurahkan rezeki ya.

*thank you for reading*


Thursday, 21 July 2016

sabar ye!

Posted by MisDiarios at 03:51 17 comments
assalamualaikum~

Bila kelas mula, means aktiviti aku dah kembali macam biasa. Cuma bezanya sem ni ialah sem pendek di mana subjek yang aku ambik ialah subjek wajib universiti dan skills subject cuma ada satu sesat biostatistics. Lepas solat subuh biasanya aku akan relaxkan mind aku kadang-kadang dengar ceramah dekat u tube, ada masa dengar lagu Sami Yusuf. Seriusly kali ni aku nak ubah sikit-sikit. Aku nak kurangkan masa lagha aku, biarlah orang nak cakap aku noob, outdated pasal Kdramas, pasal Taylor and Kim Kardashian or even lipstick Kylie Jenner dah masuk Malaysia ke belum T_T. Cuma satu je susah sikit aku kan kaki shopping online kan, tangan ni asik je dok scroll insta shop sambil pasang niat nak beli shawl ni, dress tu. Teheee! Yela pompan kan. Walaupun aku ni ade macam rock rock sikit tapi ade hati jugak nak pakai shawl diamond diamond.
 Bilik aku menghadap jalanraya jadi aku selalu cuci mata dari tingkap. Jangan ingat aku cuci mata tengok yang bukan-bukan ya. Sekarang ni lelagi time petang macam ni, panjang betul kereta. Sesak! Ahhhh macam nilah kalau berhidup di "city" so called. Dari umah aku tingkat 13 sambung menyambung bunyi hon tapi takdelah sampai buat aku bingit cam nak gusti ngan orang. Ohya hari tu aku ada tapau makanan nak makan kat bilik kononnya. Disebabkan lapar yakmat, lepas baca doa aku makan bagaikan orang pelahap tak makan setahun. Makan punya makan sampai separuh nasi, aku terjumpa lipas dalam makanan aku T_T Kenapa ini terjadik pada aku.... Omagadd.. gila tak gila la kau rasa. Tebeliak mata aku cam panda nasib tak tepelanting nasik tu sebab tekejut beruk yakmat. Burpppp~ Siap sendawa lagi sebab dah rasa kenyang. Aku tengok lipas ni garing macam kena goreng. Aaaa nak nangis pun takde gunanya lagi. Nasib aku tak telan lipas tu:( Rasa macam fobia pula nak tapau makanan lagi lepas ni. So korang kena hati-hati supaya tak jadi macam aku. Malam ni aku order burger je kat bawah. Burger Ramlee daging special dua tingkat! Nyummss ta zabarrr rasanya. Tapi sampai sekarang tak sampai. Ish merungut je. Aku patut bersyukur yang diorang ade buat servis delivery, nak harapkan aku yang pemalas ni, turun bawah beli makanan sendiri pun berkiraT_T  
Ohya, aku pergi kelas jalan kaki. Tak kisahlah hujan atau panas terik, aku redah demi mencari ilmu. Wekk! skema ngatt. Moga tiap langkah akan ada pahala atau ganjaran yang lebih baik. Semoga aku menjadi orang yang sabar ya :) 

*thank you for reading* 



Monday, 18 July 2016

new semester!

Posted by MisDiarios at 03:49 20 comments
assalamualaikum~
Aku dah start sem baru hari ni. So far hari ni kelas aku start pukul 8 pagi tadi hehe. Kalau student bila tengok class pukul 8 mesti rasa macam malasss gila kan specially hari ni hari isnin synonym dengan monday blues. Aku memula rasa macam tu jugak siap rasa macam nak berguling-guling je kenapa lah kena balik kampus. Biasalah tu humm. Tapi, bila nak berubah? Sampai bila kita nak rasa macam tu. Tiap kali bila kelas nak start kita nak rasa malas. Sampai je sini dah senja. Langit yang biru dah betukar warna menjadi merah, menampakkan matahari tenggelam di ufuk barat. Sampai macam ni sekali aku nak gambarkan. Sejak dari dalam bas kepala aku pening terasa ligat berpusing macam gasing. Isi perut aku meronta nak membuakkan muntah masam. Driver bas tu bawak bas macam drifter macam nak terpelanting aku dibuatnya. Dalam hati aku memberontak bawak macam biasa sudahlah. Aku cuma mampu pejamkan mata sehingga akhirnya tiba jugak aku dekat shah alam ni. 

"Teksi! Teksi!" Telinga bingit dengan macam macam suara. Dengar je perkataan teksi terus aku sapa. Tanpa banyak soal pak cik teksi berbangsa India membalas dengan dialeknya "Adik mau pigi mana?"
"Brunsfield." Sepatah aku jawab.
"Worite adik"
huuuu nasib pakcik teksi ni tak jadi drifter macam bas yang aku naik tadi. Bila sampai je bilik tempat pertama aku cari ialah tandas. Tak tertahan rasanya. Laju aku memuntahkan segala isi perut yang tertunda. Tekak terasa masam, mata merah berair, kepala pening gilaaa! Aku ingat Allah je sekarang ni.. :( Aku kena kemas kemas baju, yela baru tiba dari kampung halaman kan. Aku kena kuatkan semangat! Lepas rasa macam ada tenaga sikit aku kemas la apa yang patut. Kebas tempat tidur, pasang alas cadar and so on.. Siap je semua laju aku baring atas katil. Lega sangat dapat baring. 

Itu cerita semalam. 
Hari pertama sem baru pun dah nak melabuhkan tirainya. Semoga kali ni aku akan lebih berusaha, sabar dalam apa pun ujian yang Allah nak bagi. Cukuplah enjoy semua. Semangat! :)

*thank you for reading*

Thursday, 14 July 2016

apa makna raya??

Posted by MisDiarios at 23:40 14 comments
assalamualaikum~

setelah keboncetan akibat kekenyangan dengan kuih raya semua aku kembali lagi dengan mix feeling. Aku kan sikit sikit nak mix feeling. Macam mana raya aku? Macam biasa je. Well, family aku takdelah besar mana, so, bila sorang takde mestilah terasa sebab tahun ni ude raya rumah akak ipar aku. wuuuu siape nak gaduh ngan aku nanti tinggal lah aku sorang cam beruang panda yang kesepian. 
Aku selalu tertanya tiap tahun, apa makna raya untuk aku? Datang rumah orang, salam, dapat duit raya, happy and the cycle repeated. Tu je? Takde kepuasan betul. Takkanlah tak puas lagi dapat duit raya kot. Tu je yang aku pernah fikir dulu. Dulu la okay. Dulu. Sekarang, aku belajar makna raya kali ni, raya aku biase biase je sederhana takde lah persiapan from top to toe sebab bulan puasa aku sibuk sangat dengan hal dunia menghadap final exam yang maha dahsyat mencabar kesabaran dengan perasaan rindu yang membuak-buak nak balik rumah berbuka dengan mak. Dulu time sekolah macam tak rasa je time puasa ada kelas or exam. Aku lah orang terakhir balik sebab paper aku betul betul paling last sekali T_T 

Raya kali ni ajar aku raya bukan untuk dapat duit raya je. Bukan pakai baju lawa-lawa je. Kita salam dengan orang kena ikhlas minta maaf. Macam mana? salam, cium tangan, tengok mata, betul-betul minta maaf. Aku pernah je berbual dengan kawan aku. Aku tanya dia, dia jawab nak tak nak not even looked at me while we were talking. Kau expect apa kalau macam tu? Kene ubah takleh macam tu even tak suka orang tu pun janganlah tunjukkan yang kita tak suka. Pepagi raya kedua Ron called aku. Masa tu suara aku agak rock juga lah angkat phone. Rinduuu sangat tahun ni tak dapat nak raya dengan Ron sebab dia dapat cuti sekejap je T_T But thanks Ron for calling :') Aku patut bersyukur dalam jauh pun aku still ada kawan yang ingat kat aku. Lagi, aku belajar manusia ni pengetahuan dia terbatas. Memang dia nampak gah dengan kata-kata yang hebat, pendapat yang bernas tapi hakikatnya dia tak tahu apa-apa. Kena lah sabar bila jumpa makcik pakcik yang mulut laser. Tak payah lah balas laser jugak. Diam je. Jawab jelah dengan penuh sopan santun mana tahu dia ada anak bujang handsome boleh lah di recommendkan hahaha. Lagi aku belajar sebelum masak-masak untuk raya, akulah yang pergi pasar beli ayam,daging, tomato, kentang and so on.. Aku belajar la tawar menawar kat pasar ni. Abang jual ayam paling sporting sebab aku baru puji ayam dia gemuk dan segar terus nak bagi harga murah kat aku. Seronok ngatt hahaha. Then masa raya nilah nak kenal saudara yang jauh bukan dok kat dapur je. Entahlah aku tak kisah sangat kalau aku nampak buruk masa first raya. Aku kan bibik. T_T Tapi aku kurang sabar betul ada orang yang datang umah buat macam umah sendiri. Baru masuk umah dah gi dapur bukak peti ais amik air. adehhhh aku ketuk pakai senduk baru tahu. Banyak sebenarnya makna untuk hari raya kali ni. Semoga semuanya mematangkan aku lagi. :) Dan sekarang ni aku tengah mengira hari nak balik kampus untuk start sem baru. Walaupun macam dah terlewat tapi nak juga cakap selamat hari raya maaf kalau aku ada terkasar atau terlalu rock sehingga mengguris hati sesiapa je yang baca blog aku yang macam ugly betty ni T_T 

*thanks for reading*



Saturday, 2 July 2016

ramadhonn dah nak habis :(

Posted by MisDiarios at 20:47 16 comments
assalamualaikum~
itu hari aku pergi berjimba jenjalan cuci mata sebab kan aku tengah semangat kononnya untuk membuat persiapan hari raya.. padahal tak hari raya pun aku memang kaki shopping.. shopping online.. rasa macam teruk gila sebab memang dah azam nak kumpul duit pergi umrah. end up aku pergi membeli dress,jubah.. wuuu teruknya aku.. 

so, masa aku tengah cuci mata tengok handbag, kasut, backpack dan yang sewaktu dengannya (semua ni ada dalam wishlist aku! aku mesti kena ada) aku mengambil keputusan untuk duduk sekejap sebab semput dan kaki pun dah lenguh. Diam tak diam dah nak dekat masuk waktu berbuka! terkejut panda aku dibuatnya. Tapi, haruslah relax sebab on that time, abang aku belanja family kitorang buka ;) 
So, masa aku duduk dekat kerusi, aku terduduk dekat sebelah pelancong Korea muslim. Aku pun senyum la dekat dia dan dia mula start a conversation dengan aku. Dah terlanjur berbual tu, aku pun nak tahu jugak apa pandangan dia tentang kpop dan kdrama yang satu dunia tengah gila sekarang ni. 
Dorang orang Korea sendiri tak amik tahu pun pasal tu. Dia tak tahu apa-apa. Dia lagi sibuk belajar bab agama, pergi ambil kelas tambahan belajar bahasa arab sebab nak faham dan mendalami lagi ayat al-quran, hadis dan sunnah. 

ouchh! terasa aku! malunya..
Aku yang memang muslim sejak dari lahir ni, lahir-lahir je yang pertama dengar kat telinga ni adalah ayat Allah, tak pernah pun aku gigih nak belajar agama sendiri. Drama Korea tu sejak dah terpengaruh dengan kawan, dok marathon sampai pagi. Siap suruh download lagi simpan kat laptop sebab nanti nak tengok untuk kali kedua T_T Rasa looser gila menjadi seorang aku. Tu belum masuk bab solat lagi. Kalau solat subuh, ekspress gila, lintang pukang sebab mengantuk sangat. Ahhh looser kuasa dua nya aku T_T Pelakon drama tu sendiro ambil masa berbulan pengambaran, tapi aku satu malam je dah habis 20 episod. Pastu, esoknya bangun tengah hari.. wuuuuu.. 
Bila part bercium je cepat-cepat aku tutup mata sebab kononnya nak jaga mata. Padahal kalau nak jaga mata, pelakon tu pakai baju seksi je pun aku patut rasa malu nak tengok. Dahlah tengok sambil makan papadom sambil ketawa terbahak-bahak kat atas katil. Konon lawak gila lah drama tu sampai mampu buat aku ketawa separuh gila. Patutlah sekarang bila belajar terasa macam makin lembap nak masuk tak macam dulu. Sebab dulu aku innocent. wkwkwk 
Tapi sekarang? Hamagadd ape dah jadi dengan aku sekarang ni :(
Dalam kesempatan bulan ramadhan yang bersisa lagi beberapa hari ni, masih ada lagi masa untuk kita ubah diri kita. Aku cakap ni pun bukanlah bermakna aku ni baik sangat, tapi sebab aku nak jadi lagi baik. Stop tengok orang lain. Benda pertama sekali kau kena tengok ialah diri sendiri, baiki diri sendiri. Dan kalau kau dah mula penat dengan sekeliling kau yang seolah tak membantu pun kau nak berubah, belajar untuk rehat bukan berhenti.

*thank you for reading*


Wednesday, 29 June 2016

feeling good!

Posted by MisDiarios at 01:00 12 comments
assalamualaikum~ 

feeling so good to be at home. Tiap pagi mak orang pertama yang bangun, kejutkan kitorang untuk sahur. lepas sahur aku gedik gedik baring dalam bilik mak while waiting for waktu subuh. sambil baring baring aku dengar je mak mengaji. i felt so calm. oh ya itu hari masa aku balik aku telah dikejutkan dengan satu surprise yang menggembirakan :)
masa aku balik one of my bff which is farah, texted me that she will come to my house and pick me untuk berbuka sama-sama:) Dengan perasaan yang begitu teruja aku terus melompat dari katil dan menuju ke bilik air untuk mandi dan bersiap-siap. Kesian Farah, masa tu dia baru je balik kerja tapi disebabkan rindu sangat dekat aku dia terus je amik aku kat rumah walaupun dia penat. Tulah dia kawan aku walaupun jauh tapi still ambik jugak tak bagi alasan apa-apa pun.hummmm teharu ngatt :')

sampai je dekat rumah aku, kitorang macam aaaaaaaaa!! pastu peluk aku kuat-kuat. 
macam biasa lah, Farah memang panggil aku sayang but kitorang bukan lesbian ye. Lepas Farah meet and greet family aku, kitorang pun bertolak ke tempat berbuka. Well takdelah jauh sangat pun memandangkan masa Farah datang pun dah hampir nak pukul 7. 

Lepas berbuka dan bersembang tentang apa yang terjadi dengan hidup sejak kebelakangan ni, Farah telah membawa aku ke kedai makcik madu di mana kedai tersebut aku pernah menjadi part timer yang comel disebabkan owner kedai tersebut kawan kepada mak aku. Aku pun ikut jelah yelahh kan Farah yang drive takkanlah aku banyak cekadak kan. Sampai je dekat kedai makcik madu, aku terlihat satu susuk tubuh yang agak familiar pada aku. Kitorang telah bertentang mata untuk beberapa ketika! Pantas dia peluk aku. Yes dialah Ika. Masa tu aku sedih-sedih cakap aku rindu dekat Ika and now she is standing in front of my eyes! Guess what? Rupanya makcik madu tu, makcik kepada Ika. Ika terpaksa jagakan kedai makcik madu sebab macam biasalah takde siapa yang nak jagakan kedai beliau. hahaha :P Ika bukan setakat peluk aku je, dia siap menangis lagi sebab gembira dan teharu. Rupanya bukan aku je yang rindu dia tapi dia pun.

Masa dan jarak tak pernah menjadikan aku, Farah dan Ika "awkward". Kitorang sama je macam dulu. Cuma sekarang, waktu lepas dan apa yang terjadi menjadikan kitorang matang. Yang kawan kerana Dia, sentiasa jadi pendengar setia aku. Tak pernah sekali judge aku. Thanks sebab hadir dalam diri aku dan ingatkan aku kita bukan berkawan di dunia ni je tapi dekat syurga juga. Inn shaa Allah.

*thanks for reading* 


 

Mis Diarios Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea